welcOme ^^

~

Thursday, June 2, 2011

Ahlan waSahlan = buLan Rejab ~`Selamat datang bulan Rejab,, besOk 3 haribulan ( Jumaat ) kita akan memasuki bulan Rejab. Dikatakan bulan Rejab adalah bulan Allah SWT. Jadi, mari kita melihat kembali apakah istimewanya bulan Rejab ini.Diriwayatkan bahwa Rasullullah SAW telah bersabda, " Ketahuilah bahwa bulan Rejab itu adalah bulan ALLAH SWT "

Maka :


Barang siapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka pasti ia mendapt keredhaan yang besar dari ALLAH SWT.

Dan barang siapa berpuasa pada tanggal 27 Rejab / Isra Mi'raj akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa.

Barang siapa yang berpuasa 3 hari iaitu tanggal 1,2, dan 3 Rejab maka ALLAH SWT akan memberikan pahala dunia dan seksa akhirat

Barang siapa berpuasa 5 hari dalam bulan ini, insyaAllah permintaannya akan dimakbulkan ALLAH SWT, insyaAllah ~~

Barang siapa berpuasa 7 hari dalam bulan ini, maka ditutupkan 7 pintu neraka Jahannam dan barang siapa berpuasa delapan hari maka akan dibukakan 8 pintu syurga

Barang siapa berpuasa 15 hari dalam bulan ini, maka ALLAH SWT akan mengampuni dosa-dosanya yang elah lalu dan menggantikan kesemu kejahatannya dengan kebaikkan, dan barang siapa yang menambah ( hari-hari puasa ) maka ALLAH SWT akan menambahkan pahalanya ".


Sabda Rasullullah SAW lagi : " PAda malam Mik'raj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari air batu dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya pda Jibril as " Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini? "

Maka berkata Jibril as " Ya Muhammad sungai ini adalah untk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rejab ini ."

Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita : " Ketika kami berjalan bersama-sama
Rasullullah SAW ke sebuah kubur, lalu Rasullullah SAW berhenti dan beliau menngis dengan mat sedih, kemudian beliau berdoa kepada ALLAH SWT . Lalu saya bertanya kepada beliau " Ya Rasullullah, mengapakah engkau menangis? "

Lalu beliau bersabda " Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kuburnya dan saya berdoa kepada ALLAH SWT, lalu ALLAH meringankan atas mereka ".

Sabda baginda lagi " Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari dan beribadah satu malam saja di bulan Rejab nescaya mereka tidak akan disiksa di dlam kubur ".

Tsauban bertanya " Ya Rasullullah, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rejab sudah dapt mengelakkan dari seksa kubur? "

Sabda beliau " Whai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dam perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan sOlat malam sekali dlam bulan Rejab dengan niat kerana ALLAH swt, kecuali ALLAH swt mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan sOlat malam satu tahOn."


" selamat beramal " ^^

ps : ingtan utk diri sndirik khasnya~`

No comments: